6 ting om samarbejde vi har lært af at spille computer


Vi elsker at spille computer! Det er ikke nogen hemmelighed.

Særligt har vi en forkærlighed for spil, der kræver samarbejde. Det fik os til at reflektere over, hvad alle de timer med intens kommunikation, planlægning og lynhurtige “life-or-death decisions” egentligt har lært os.

Vi har kogt samtalen ned til 6 vigtige pointer, der i den grad hjælper os når vi spiller! -og i alle andre samarbejdssituationer for den sags skyld. 😉

the holy trinity 2_no labels

6 ting om samarbejde vi har lært af at spille computer

1: Vi når længst, hvis vi kan noget forskelligt.

Hvis hver enkelt spiller specialiserer sig i noget forskelligt, bliver gruppen stærkere, end hvis alle har samme fokus eller alle forsøger at kunne alt. Ligesom den bedste skoleopgave ikke bliver skrevet af de 4 elever, der er bedst til diktat. Det bedste resultat kræver ofte en håndfuld forskellige kompetencer.

2: Planlægning og improvisation.

Hvis vi sammen lægger en strategi, og taler taktik og handlemuligheder igennem, er vi bedre forberedt når vi bliver pressede – og så skal vi selvfølgelig være parate til at improvisere, når det viser sig at planen ikke holder alligevel, men det gør ingenting. Den næste plan er som regel bedre, hvis den første fejlede!

3: Stå skulder ved skulder og gå solo.

De største udfordringer kræver næsten altid at vi står sammen, skulder ved skulder. Men niveauet af udfordringen varierer også rigtigt tit, og hvis vi er parate til at “gå solo” når vi kan, kan vi nå mere. Bare vi altid er parate til at rykke sammen i gruppen igen, når vi har brug for det. Det er heller ikke smart at skrive al tekst i en opgave sammen. Ofte er det mere effektivt at uddelegere, samle op og så tage det svære tænkearbejde i gruppen.

4: Del

Det, der er bedst for gruppen, er i sidste ende bedst for dig selv. En kæde er ikke stærkere end det svageste led, så vent på hinanden, vær opmærksom på hinandens behov, og sørg for at alle kommer levende igennem strabadserne. Det betyder at man bliver nødt til at dele viden, guld og udstyr, her nytter det ikke at være egoistisk.

5: Tal sammen

Ligegyldigt hvem du samarbejder med, er kommunikation altoverskyggende vigtigt. Hvis ikke I ved hvad hinanden laver, falder samarbejdet fra hinanden. Vi har efterhånden spillet rigtigt mange timer sammen, og kender hinandens spillestil ret godt, og selvom vi ikke behøver tale lige så meget som tidligere så dør vi stadig, hvis vi ikke taler sammen. Simple as that.

6: What comes around goes around

Det er såre simpelt, men også sandt i computerspil. De andre spillere er også mennesker, og hvis du hjælper og er gavmild er andre også mere tilbøjelige til at hjælpe dig.

 

Vi vil gerne høre hvad DU har lært om samarbejde af, at spille. Smid en mail eller en kommentar og fortæl os hvad du har spillet og hvad du har lært! 🙂

 


Om Tore Neergaard Kjellow

Tore er stifter og ejer af firmaet Skolen i spil, der holder foredrag, kurser og workshops om spil og gamification. Han er uddannet pædagog, med en baggrund indenfor IT. Siden år 2000 har han arbejdet med spil og læring, og er nu en af landets førende eksperter på området. Tore er erfaren foredragsholder, og har bl.a. talt på New York University, Den internationale spilfestival Counterplay, Danmarks læringsfestival, Danmarks største spilfestival Game Scope og LEGO Education IDEA Workshop.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.