En gamer-lamers bekendelser


Jeg elsker spil! Lad det ikke være en hemmelighed. Jeg har altid elsket spil. Jeg husker med glæde tilbage på alle de timer jeg har brugt på at spille Afrikas stjerne med min kære storesøster – selvom hun snød. 😉 Jeg husker alle de gange jeg har cyklet til og fra skole, med små spil i hovedet. Spil hvor man skulle køre uden om vandpytterne, lige igennem dem, køre uden at kigge op og andre smarte og mindre smarte benspænd der skulle gøre turen lidt mere interessant. Jeg husker hvor fedt det var at få lov at spille med de voksne når vi mødtes på min fars side af familien og spillede RISK, Barbarossa og mange andre fascinerende og komplicerede spil. For tiden er spil på mange måder min levevej, og selvom jeg altid har elsket at spille, så har jeg efterhånden opbygget en helt anden respekt for det at spille end jeg havde som barn.

Jeg ynder at sige at spil altid har været en stor del af mit liv, men … sådan har det ikke altid været. Der var en periode af mit liv, hvor jeg syntes at spil var barnligt, useriøst og måske endda lidt spild af tid. I den periode var jeg en del af demo-scenen i Danmark. Nørder der tog til forskellige demo-parties (det der senere blev til LAN-parties), og konkurrerede i forskellige discipliner. F.eks. Pixelart, 3D-grafik, animation og musik. Vi kaldte os “Sceners”.

Sådan ser et typisk demo-party ud.

Selv bidrog jeg med musik. Vi var meget irriterede på de her folk der kom til “vores” parties og spillede computer istedet for at bidrage til “scenen”. I den periode var Counter-strike et af de værste skældsord i min vokabularium. Jeg skrev endda en rap om det sammen med en kammerat, og indsendte den til mp3-compo’en til The Party 2001. Andre må have kunne genkende mine frustrationer for vi vandt 2. plads det år.

Jeg håber at alle der, ligesom jeg gjorde, synes at spil er barnligt og useriøst, kommer på andre tanker og åbner sig for at spil er andet og mere end noget at spilde tiden med.  😀

Jeg håber, at folk kan se den samme forskel hos børnene som vi ser når vi er ude med Skolen i spil. Hvilken forskel det gør for de skoleelever der får lov at  opleve et spil istedet for en skole. Både de elever der hænger fordi skolen ikke giver mening for dem, og dem der hænger fordi skolen ikke udfordrer dem, og alle dem der bare synes skolen er surt slid. Sådan behøver det ikke være. Det er fedt at lære. Det er fedt at lege og det er fedt at spille. Skolen er på mange måder allerede et spil, så der skal ikke skrues på alt for mange parametre før skolen kan forvandles fra endeløst “grind” til inspirerende udfordringer.

Nogle gange er det stadig op ad bakke at snakke spil i skolekontekst, men min oplevelse er, at tiderne er skiftet. Forandringens vinde blæser, og vi det lader til vi har vinden i ryggen.

Undskyld til de Gamers jeg måske har forurettet gennem tiderne. Jeg var desværre ikke klogere. 😉


Om Tore Neergaard Kjellow

Tore er stifter og ejer af firmaet Skolen i spil, der holder foredrag, kurser og workshops om spil og gamification. Han er uddannet pædagog, med en baggrund indenfor IT. Siden år 2000 har han arbejdet med spil og læring, og er nu en af landets førende eksperter på området. Tore er erfaren foredragsholder, og har bl.a. talt på New York University, Den internationale spilfestival Counterplay, Danmarks læringsfestival, Danmarks største spilfestival Game Scope og LEGO Education IDEA Workshop.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.